En gammal skylt vid Virunga nationalpark som är full med kulhål efter att ha blivit beskjuten.
1 av 2
En gammal skylt vid Virunga nationalpark som är full med kulhål efter att ha blivit beskjuten. Foto: Allan Carlsson, WWF.
Ett huvud av en trubbnoshörning i ett skyddat område i Sydafrika.
2 av 2
Noshörningar är sårbara för tjuvjakt eftersom deras horn är eftertraktade. Hornen kan till exempel säljas för att finansiera militär verksamhet. Foto: Joshua Daskin

Strider och konflikter slår hårt mot de vilda djuren

1:42 min

Under en lång tid har krig och konflikter haft mycket stor påverkan på hur det går för de stora afrikanska däggdjuren.

Konflikter har en stor inverkan på om djuren ökar eller minskar i antal. Det visar en studie i tidskriften Nature, som har tittat på djur som elefanter, antiloper, noshörningar och många fler.

Allan Carlson är naturvårdsexpert på Världsnaturfonden i Sverige, och har själv sett spåren av konflikter i värdefulla områden med hotade djur. Vi tittar på en bild som han har tagit på en skylt i Virunga nationalpark, som ligger i Kongo-Kinshasa och gränsar till Uganda och Rwanda.

– Här är det någon som har tömt sitt automatvapen i skylten. Lite av förakt mot myndigheterna har man pepprat den full, förklarar han.

På skylten står parkens gamla namn nationalparken Albert. Men det syns knappt längre på grund av alla kulhål.

Allan Carlson menar att Virunga med sina oroligheter är ett bra exempel på vad den nya studien i Nature visar. Det handlar om att naturvårdare som vill rädda vilda djur behöver ta hänsyn till krig och konflikter. I fallet med Virunga gäller det främst gorillor.

– I och med att det blir en konflikt så fungerar inte alla de här strukturerna som finns i ett samhälle och som ska skydda dels medborgarna men också djur och natur, säger han och nämner till exempel parkförvaltningar som inte fungerar.

– Då raserar allt och det blir totalt kaos i området.

I den nya studien har forskare för första gången tittat på skyddade områden över hela Afrika, ända från mitten av 1940-talet och fram till 2010.

Resultaten visar att förekomsten av konflikter har varit den viktigaste faktorn som förklarar ned- och uppgångar av stora växtätande däggdjur, som är de djur forskarna har tittat på här.

Men studien visar också att många djur snabbt kan öka i antal så fort oroligheterna upphör. Och att ha kvar parkvakter i skyddade områden trots pågående konflikt kan göra stor skillnad.

Det såg man i Virunga där parkvakterna lyckades vara kvar trots konflikterna.

– Det visar sig att gorillorna trots krig och oroligheter sakta, sakta har ökat i antal. Sedan när det blivit fred därnere, i alla fall i Virunga, så ökar gorillorna väldigt bra, berättar Allan Carlson.

Referens: Joshua H. Daskin & Robert M. Pringle. Warfare and wildlife declines in Africa's protected areas. Nature 10 januari 2018. DOI: 10.1038/nature25194

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".