Flera wraps med nyttigt innehåll.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Hämtmat till barn kan öka risken för hjärtkärlsjukdomar

0:36 min

Barn som äter hämtmat tycks få högre värden på blodfetter och speciellt det farliga LDL-kolesterolet, enligt en brittisk studie.

Forskarna har undersökt nästan två tusen nio- och tio-åringar i Storbritannien. Barnen berättade hur ofta de åt hämtmat som hamburgare, pizza, kina-mat och fish and chips. 

En fjärdedel åt nästan aldrig hämtmat medan knappt hälften åt det mindre än en gång i veckan.

Drygt en fjärdedel åt hämtmat minst en gång eller mer i veckan.

Barnen som överhuvudtaget åt hämtmat hade högre värden av blodfetter, som det dåliga kolesterolet LDL vilket är en riskmarkör för hjärtkärlsjukdomar.

Paulina Nowicka, som är docent i pedriatisk vetenskap, anser att det är en välgjord studie, och menar att hämtmaten är ungefär jämförlig med svenska förhållanden. Nowicka tipsar föräldrar att hjälpa barnen att köpa bättre mat. 

– Föräldrar får fundera på vad barn köper med sig hem när föräldrarna inte är hemma. Vad är det som barn gillar och vad är det de köper? Sedan hjälpa dem till bättre val, säger Paulina Nowicka.

Om man måste köpa – vad är det man ska köpa?

– Jag brukar säga något som brukar låta väldigt dietistiskt: Frukt och bra mellanmål. Istället för att gå till en hamburgerkedja är det bättre att gå till en livsmedelsbutik, säger Paulina Nowicka, docent i pedriatisk vetenskap på Karolinska institutet.

Referens: Angela S Donin et al "Takeaway meal consumption and risk markers for coronary heart disease, type 2 diabetes and obesity in children aged 9-10 years: a cross-sectional study " BMJ dec 2017http://dx.doi.org/10.1136/archdischild-2017-312981

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista