E-handel leder till större klimatpåverkan

2:02 min

Att e-handla mat är bekvämt. Men blir det färre klimatpåverkande resor till mataffären? Svaret är nej, snarare fler resor, enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Hushåll som e-handlar mat fortsätter åka lika ofta till mataffären konstaterar VTI-forskaren Malin Henriksson. 

– Dom som har bil, dom hushåll där man har bil, kör man lika mycket bil som man gör tidigare till affären. Man storhandlar inte längre utan kompletteringshandlar snarare. Men just bilresorna har inte minskat, säger Malin Henriksson, forskare vid statens väg- och transportforskningsinstitut VTI

I VTI:s studie, som fortfarande analyseras, fick 19 hushåll som e-handlar mat skriva resedagbok under en vecka plus svara på frågor om resor och matinköp.

Det positiva som studien visar är att e-handel hjälper hushåll utan bil att fortsätta kunna vara bilfria. Men, ändå, den logiska slutsatsen blir att eftersom hushåll med bil fortsätter att resa till affären som förr och e-handlar mat, blir det totalt sett fler resor än förr.

– Ja, fler transporter, det skulle jag tro. Jag menar, om att tittar på hela området med e-handel så, eftersom det är ett väldigt stort och växande område så ökar transporterna generellt där.

När e-handel var nytt fanns många förhoppningar om att det här var en miljöchans - att det skulle bli mindre, färre transporter, mer rationellt och - ja, alla dom vinster då. Och nu - hur ser man på e-handel om miljö- och klimatfrågorna?

– Ja, det vi ser är att ofta handlar dom här frågorna, som när det rör andra frågor som har med klimat och miljö att göra att det handlar till syvende og sidst om beteendeförändring.

– Om vi inte får till en beteendeförändring, det vill säga att hushållen faktiskt minskar sina bilresor, då kommer vi inte att leva upp till den här förhoppningen om miljövinster till följd av e-handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista