En massa skräp ligger på marken framför containrarna vid en återvinningsstation.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Stort slöseri – mycket plast återvinns inte

2:25 min

En stor del av den plast som har använts av hushåll och industrin eldas upp istället för att återvinnas till nya plastprodukter.

Att det är mycket plast och andra material som inte återvinns visar en studie som Återvinningsindustrierna och konsultfirman Material Economics har tagit fram.

Den totala värdeförlusten i pengar räknat för att material av olika slag inte återvinns på ett korrekt sätt är enligt rapporten över 40 miljarder kronor.

Miljöminister Karolina Skog (MP) kände inte till hur stora förlusterna är. Men hon är inte förvånad.

– Jag har inte sett den typen av uträkningar tidigare och jag uppfattar att det inte har gjorts tidigare. Men jag är ändå inte förvånad, den linjära ekonomin är ett enormt resursslöseri, säger hon.

Studien som presenteras idag tar avstamp i hur mycket ekonomiska värden som går upp i rök i och med den bristfälliga återvinningen av olika material.

Räknar man in hur mycket det kostar att ersätta den plast, stål, papper, cement och aluminium som aldrig återvinns eller som får en lägre kvalité efter att ha använts en gång och gått igenom någon typ av återvinningssteg, så blir det totala värdet som går förlorat drygt 40 miljarder kronor.

Det finns stora mörkertal i den officiella statistiken över hur mycket som återvinns. Det beror bland annat på att statistiken inte räknar med material inom alla sektorer. Till exempel plast inom byggsektorn.

Den plast som hushållen samlar in är bara en liten del av all plast som används men även där är återvinningsgraden låg. Huvudanledningen är att plast av olika kvalitéer blandas och blir svår att separera.

– Det här är ju inte bra. Vi förlorar massor av pengar, säger Anders Wijkman som är ordförande för Återvinningsindustrierna.

– Och eftersom vi tvingas använda jungfruliga råvaror går det åt mer energi och det blir högre utsläpp. Inte minst av koldioxid. Det blir en win-win-win situation om vi kan förbättra det här, fortsätter han.

Miljöminister Karolina Skog är medveten om problemet och tycker att lagen om producentansvar, som bland annat styr hur varorna tillverkas och kan återvinnas, inte fungerar fullt ut. Hon menar att det beror på att producenterna inte tvingas ta fullt ansvar.

– Det är lite halvdant genomfört. Om vi rensar upp och gör det tydligare kommer det att bli bättre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista