Två händer som viker pappersorigami.
Vanlig pappersorigami, har inspirerat forskare som jobbar i det mindre formatet. Nu har forskare tagit fram en arm i nanostorlek, av origamivikt dna. Foto: Ivan T/Flickr

Miniarm av dna lyfter nya förhoppningar

2:07 min

En miniarm, gjort av dna, och som kan styras med en dator. Ja det är vad ett tyskt forskarteam tagit fram. En förhoppning är nu att armen ska kunna flytta på till exempel molekyler.

Det handlar alltså om en origamivikt arm på nanonivå, och som kan styras med en dator.

Björn Högberg, docent vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska Institutet, tycker att den nya miniatyrmaskinen är intressant.

– De har byggt en plattform med en arm av dna-origami som är ett sätt att vika dna i nanometerstora strukturer.

Men vad består armen av?

– Den är byggd helt och hållet av dna. Det är som att man använt dna, lite som lego.

Den origamivikta dna-armen kan styras från en dator med hjälp av elektriska fält. Och det här gör att det finns flera framtida, möjliga användningsområden, säger Björn Högberg.

– Vad den tillåter är en väldigt hög precision på den här väldigt lilla skalan. Så kommer man på ett sätt att plocka upp molekyler med hjälp av armen, kanske man också kan sätta ihop molekyler med hjälp av den, säger han.

Björn Högberg tycker att det är en intressant forskning som nu redovisas.

– Det visar lite vad vi kan göra på nanometerskala som man inte kunde göra för tio år sedan. Och origamitekniken är ju något som är användbart inom väldigt många områden. Här har man visat det mer inom fysik än biologi men det visar ju på bredden.

Referens: Kopperger et al. "A self-assembled nanoscale robotic arm controlled by electric fields". Science, januari 2018. DOI:10.1126/science.aao4284.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista