Ny teori om djurens ursprung: "Jag är i extas!"

1:14 min

Det flercelliga djurlivet tog fort fart på jorden tack vare en ny inre biologisk förmåga, snarare än förändringar i miljön som forskare tidigare trott. Detta enligt ny hypotes av svenska forskare.

En ny teori om djurens ursprung vänder upp och ner på den nuvarande förklaring kring varför djuren plötsligt utvecklades i snabb takt under den så kallade "Kambriska explosionen".

För omkring 540 miljoner år uppstod ganska plötsligt de flesta djurgrupper som finns på jorden idag.

I över hundra år har förklaringen varit att livet kunde ta fart tack vare att det uppstod en mer syrerik miljö.

Men enligt en ny hypotes som presenteras av svenska forskare skedde den avgörande förändringen inom djuren - inte utanför.

Liv måste hela tiden nybildas i form av nya celler. Och just den här processen är syrekänslig.

Genom att inspireras av hur tumörer utvecklas från encelligt till flercelligt, upptäckte geobiologen Emma Hammarlund att det måste ha varit en ny, inre biologisk förmåga att hantera den här syrekänsliga processen, som gjorde djuren så framgångsrika.

Enligt den nya hypotesen spelar det inte så stor roll hur hög själva syrenivån var under den här perioden - utan det var förmågan att skapa ett visst protein som gjorde att djuren plötsligt klarade sig bättre.

Flera forskare som vetenskapsradion pratat med är imponerade av den nya förklaringen.

Och Emma Hammarlund själv är övertygad om den stämmer:

– Det känns ju som att man byter utkiksplats. Man står på samma ställe, men så vänder man på huvudet lite till höger och ser allting i ett annat ljus, och det är en ganska hög känsla, att det liksom okej: coolt!

– Så jag har känt att det verkligen är ett hett spår och att de skapar många nya frågor, både hur djuren utvecklats, men också om hur vi kan lära oss mer om djurlivet idag och vår förmåga att klara syre, säger Emma Hammarlund vid Syddansk universitet SDU.

– Jag vet inte om jag vågar uttrycka mig så starkt, men jag är helt i extas! Och jag vet att några av testen för att verifiera delar av teorin är lätta att göra.

Merparten av dagens djurgrupper uppstod i början av kambrium för drygt en halv miljard år sedan.

Tumörbiolog Sven Påhlman har undersökt stamcellers förmåga att överleva i syrerika miljöer tillsammans med Emma Hammarlund.

– Det som gör att stamcellerna kan tackla syret är ett speciellt protein. Det var nyckeln. De biologiska komponenterna till nyckeln hade funnits länge men sedan inträffade något som fick dem att fungera tillsammans, säger Emma Hammarlund.

Referens:
Emma U. H et. Al. 'Refined control of cell stemness allowed animals to evolve in the oxic realm' Nature ecology and evolution. DOI: 10.1038/s41559-017-0410-5

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista