Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Matchningsrobot kan få fler flyktingar i arbete

Publicerat fredag 19 januari kl 08.13
Nationalekonom Tommy Andersson: "Det borde ske i Sverige"
(0:41 min)
Människor går på rad, med resväskor och ikeakassar, några tittar tillbaka mot kameran. Foto: Anders Wiklund / TT
Nyanlända flyktingar i Malmö. Foto: Anders Wiklund / TT

Nyanlända kan få arbete snabbare om en matchningsrobot får bestämma var i ett land de ska placeras, enligt en ny amerikansk studie.

Forskare i USA har skapat en algoritm, som matchar flyktingars profil, som till exempel ålder, utbildning och språkkunskaper, med geografiska platser där de skulle kunna få jobb. 

Den nya matchningsroboten har testats i simuleringar med hjälp av historiska data i USA och i Schweiz.

Forskarna räknar med att algoritmen skulle ha lett till 40 procent fler nyanlända i arbete i USA och 70 procent fler i arbete i Schweiz. Till exempel kunde en fransktalande syrier få hamna i en del av Schweiz där det talades mer franska.

Men flera svenska forskare som Vetenskapsradion varit i kontakt med är kritiska till att algoritmen skulle fungera lika bra i Sverige där de regionala skillnaderna inte är lika stora som i USA och Schweiz.

Så frågan är om det vara realistiskt att vi får en liknande algoritm i Sverige framöver?

– Jag tror att detta inte bara är realistiskt utan jag tror att det faktiskt kommer att ske, eller borde ske, säger Tommy Andersson professor i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Tommy Andersson håller själv håller på att ta fram ett liknande verktyg för svenska förhållanden:

– För om man tittar på hur de flesta länder gör idag, bland annat Sverige så placerar de ut nyanlända i stort sett slumpmässigt, fortsätter han. 

Andra ekonomer är också kritiska till att låta en matematisk ekvation bestämma åt både flykting och kommun. Att både individ och arbetsgivare måste anpassa sig till en planerare är något som för tankarna till ett "sovjetsystem" enligt professor Per Lundborg vid Stockholms universitet.

Nationalekonom Joakim Ruis pekar också på att det kan skapa ett A-lag och ett B-lag av nyanlända, när de flesta med hög utbildning hamnar på särskilda platser.

Men professor Tommy Andersson menar att detta går att undvika:

– Det går att lägga in i algoritmen att man ska få en få en jämnare fördelning av flyktingar som har dåliga förutsättningar för att få ett jobb, att fördela dem mer jämt inom en geografisk region som till exempel Sverige.

Det går att baka in lite av varje i algoritmen, enligt Tommy Andersson. Med en svensk matchningsrobot skulle till exempel en nyanländ metallarbetare från Syrien paras ihop med en ort i Sverige där det finns metallindustri. 

Den nya algoritmen de gjort i USA grundar sig i det nobelprisade forskningsfältet matchningsteori, som tidigare parat ihop till exempel givare och donatorer för livsviktiga transplantationer i USA.

Referens:
K. Bansak et al. "Improving refugee integration through data-driven algorithmic assignment," Science 2018, DOI: 10.1126/science.aao4408

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".