En parkeringsplats full med parkerade elbilar.
I september 2014 försökte elbilsägare sättar rekord i antal elbilar på en bro. Så här såg det ut på en parkering i Malmö innan rekordförsöket som genomfördes på Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson / TT

Bilar och elektronik bygger upp den urbana gruvan

2:16 min

För att minska importberoendet av många värdefulla råvaror till Europa har forskare skapat en databas över hur stora mängder som finns att återvinna.

Många värdefulla metaller och mineral, som bland annat används i bilar och mobiltelefoner, går inte att utvinna i Europa.

För att bli mindre beroende av att importera de här råvarorna till Europa,  har det därför skapats en databas över hur mycket som redan finns i omlopp här.

Maria Ljunggren Söderman forskar på avdelningen för miljösystemanalys på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, och hon berättar att det går att betrakta som en urban gruva.

– Vi har redan de här materialen i de produkter vi använder idag. Och det handlar om på vilket sätt vi kan ta vara på produkterna när de har tjänat ut.

Kobolt i elbilsbatterier och sällsynta jordartsmetaller i vindkraftverk och i mobiltelefoner. Det är bara ett par exempel på vilka sorts råvaror det handlar om.

Men även om de inte går att utvinna i Europa, utan måste importeras från till exempel Kina eller Kongo-Kinshasa, skulle de fordon och apparater vi använder idag tillsammans kunna ses som en rik mineralfyndighet.

Blir vi då bättre på att ta vara på den här urbana gruvan skulle importberoendet kunna minskas. Det är precis det som är meningen med den nya databasen som har tagits fram av europeiska forskare.

I databasen har de samlat ihop en massa statistik från Europas länder, så att man kan se var och i vilka mängder de olika råvarorna finns i form av beståndsdelar i fordon och elektronik.

Chalmersforskaren Maria Ljunggren Söderman är en av de som har jobbat med databasen. Hon menar att den kommer att underlätta för de som vill att våga satsa på återvinning utan att riskera ekonomiska förluster.

– Det behövs bra underlag för att kunna ta beslut om investeringar för nya anläggningar, säger hon.

Även tillverkare av olika produkter kan ha nytta av databasen.

– Tillverkarna och de som importerar produkter behöver också ha bra överblick över vilka volymer som kan finnas att tillgå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".