Två blåmesar sitter på en fågelmatare med jordnötter.
Energitillskott för kalla vinterdagar. Foto: Paul Kleiven / TT

Är det alltid bra att mata småfåglarna?

2:15 min

För att ta reda på mer om hur småfåglar påverkas av att vi matar dem på vintern, inleds nu ett projekt där allmänheten kan hjälpa till.

Den här kommande helgen är det dags för den årliga vinterfågelräkningen som arrangeras av Sveriges ornitologiska förening. Här kan den som matar fåglar rapportera in vilka arter som kommer till fågelbordet.

Samtidigt är det mycket som är okänt om hur matningen på vintern påverkar fåglarna och deras häckning. Det är därför något som biologen Caroline Isaksson i Lund vill ta reda på mer om.

– Vi vet inte riktigt hur positiv effekten är på fåglarnas överlevnad, och om det finns några negativa effekter. Det är för få studier som är gjorda. Det är därför det är så viktigt att vi bedriver mer forskning, säger hon.

Av de studier som har gjorts på hur vintermatning kan påverka småfåglar har de flesta gjorts i norra Europa. Och det märkliga är att de visar på både positiva och negativa effekter.

Tydligast är kanske att de positiva effekterna märks mest under riktigt kalla vintrar. Då ger fettrika solrosfrön och talgbollar småfåglarna ett extra energitillskott som gör att de lättare överlever nattkylan.

Men i en studie där blåmesar fick kalasa på talgbollar hade matningen å andra sidan en negativ effekt på blåmesarnas häckning senare på våren.

Det här skulle kunna bero på att kosten blev mer ensidig än den naturliga dieten som innehåller mer insekter och larver.

– Det påverkar förmodligen honornas fysiologi. De kanske inte får i sig de näringsämnen som de behöver för att kunna lägga en stor kull och få bra kvalitet på sina ägg.

Så nu vill Caroline Isaksson och hennes forskargrupp i Lund, tillsammans med Sveriges ornitologiska förening, ta reda på mer om effekterna på just häckning hos olika fågelarter.

Därför startar de ett projekt där vem som helst som har fågelholkar kan berätta om hur de har matat fåglarna under vintern, och rapportera in vilka arter som lägger ägg i holkarna.

– Vi är intresserade av att få information från väldigt olika typer av miljöer, säger Caroline Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".