Närbild på en korall i havet.
Koraller och plast är en dålig kombination. Foto: Tali Mass, University of Haifa.

Plast tros göra koraller sjukare

Närvaron av plast bland korallrev ökar risken för att koraller drabbas av olika sjukdomar. Det har en internationellt forskarteam kommit fram till efter att ha undersökt cirka 150 korallrev.

De undersökta korallreven ligger i södra Stilla havet och Indiska oceanen.

Totalt hade en tredjedel av de undersökta reven plastbitar på sig och flest plastbitar hade reven i och i närheten av Indonesiska vatten.

Och närvaron av dessa plastbitar tycks alltså, enligt forskarna, öka risken markant för en rad sjukdomar, bland annat till följd av mikroorganismer som följer med plasten, och för att plasten stressar korallerna då de täcker för solljuset och minskar syretillförseln.

Forskarna uppskattar att det i dag sitter fast mer än elva miljarder plastbitar i det undersökta området, och att den siffran kommer att stiga kraftigt inom de närmaste åren.

Michael Tedengren, ekolog och docent vid Stockholms universitet, tycker att studien är ett gott hantverk men menar att det samtidigt är svårt att enskilt peka ut plastbitar som orsak till sjukdomsutbrott hos koraller. Inte minst eftersom områden med mycket plast förmodligen också har en exponering för andra förorenande ämnen lösta i vattnet. Ämnen som kan vara medskyldiga till eventuella sjukdomar.

Undersökningen utfördes mellan åren 2011 och 2014.

Referens: Lamb et al. "Plastic waste associated with disease on coral reefs", Science, januari 2018. DOI:10.1126/science.aar3320.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista