Blodprov avslöjar Alzheimers sjukdom

1:51 min

Ett enkelt blodprov skulle kunna avslöja tidig utveckling av Alzheimers sjukdom, enligt stor studie publicerad i Nature.

Alzheimers sjukdom drabbar runt sju och ett halvt tusen svenskar varje år.

Enligt Bengt Winblad professor i geriatrik vid Karolinska institutet, så är det ordentligt mycket billigare och enklare med ett blodprov, än dagens PET-skanning av hjärnan och ryggmärgsprover, som används för att upptäcka Alzheimers sjukdom idag.

– Det är väldigt tidskrävande och kostsamt, så det är en oerhörd fördel om vi kan ta ett blodprov för att avläsa det här, säger han.

Japanska forskare har studerat blodet hos patientgrupper både i Japan och Australien och undersökt förekomsten av så kallat beta amyloid som orsakar de demensplack som lägger sig i hjärnan och förstör minnesfunktionen vid Alzheimers sjukdom.

Forskarna upptäckte att ett särskilt protein i blodet markerade om det var på väg att samlas plack i hjärnan. Det innebär att ett blodprov tidigt skulle kunna visa på Alzheimers sjukdom.

– Att ta ett blodprov och avläsa hjärnans kemi är något som vi drömt om länge, säger Bengt Winblad.

Idag existerar knappt några läkemedel mot sjukdomen. Och medicinforskningen har till stor del avstannat.

Forskarna bakom den aktuella studien är inne på att blodprovet kommer kunna användas för screening, det vill säga omfattande provtagning i befolkningen för att upptäcka sjukdomen tidigt.

Men enligt Bengt Winblad måste blodprovet först användas som verktyg för forskare att komma fram till ett läkemedel som fungerar, innan vi börjar testa människor för Alzheimers sjukdom.

Och med en ökande äldre befolkning och allt fler dementa, blir det allt viktigare att få bot på sjukdomen.

– Hittar vi inte ett läkemedel kommer vårt sjukvårdssystem att kollapsa. Det här är en tickande bomb. Inte bara en kostnadsbomb utan också när det gäller vårdplatser, säger han.

Referens: Katsuhiko Yanagisawa "High performance plasma amyloid-β biomarkers for Alzheimer's disease", Nature 2018, DOI: 10.1038/nature25456

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista