Svamp växer i ett mikrochip
Svamp växer i ett mikrochip Foto: Olof Petersson

Minilabyrint avslöjar svampars navigation

Mikroskopiska labyrinter avslöjar svamparnas navigation
2:21 min

Svamp odlas i mikrochip för att första hur livsformen navigerar när den växer sig större.

Forskare i Lund lyckats odla olika typer av nedbrytande svampar i mikrochip. Genom att låta mikroorganismerna växa igenom olika typer av labyrinter, vill man förstå svamparnas navigation.

– Det är spännande att svamparna är så bra på att utforska. De letar och försäker och växer långt in genom chipen. Fast de får ingen mat där inne, säger Kristin Aleklett, forskare vid vid Lunds universitet.

I mikroskopet syns hur svamphyferna, svampars rötter, slingrar sig genom en lång smal korridor i ett zick-sack mönster. Klarar den att svänga emot sig själv? Tar den sig runt nästa hörn? Letar den igenom labyrinten utan mat, eller hushåller den med energin?

Jorden under våra fötter är en av världens mest artrika och komplexa ekosystem. Men den är också svår att studera för dess komplexa 3-dimensionella struktur förstörs så fort man plockar upp den.

Med labyrinter, etsade i genomskinliga mikrochip, kan forskarna studera enskilda hyfers navigation.

– En som går som klassiskt zick-zackmönster. Och så har vi även Z:an som gör att de måste växa tillbaka mot sig själva. Det är det många som inte riktigt gillar, säger Kristin Aleklett.

De preliminära resultaten, som fortfarande är opublicerade, visar att vissa svampar är effektiva och bildar långa tunna hyfer som slingrar sig förbi hinder. Andra blir utmattade och dör. Den här artskillnaden kan ha betydelse för både ekologin i jorden och för klimatet, men man har inte kunnat studera på nivån av enskilda hyfer tidigare, säger forskaren Edith Hammer.

– Svampar i samma kategori kan bete sig helt olika.

Tekniken mikrofluidik eller "lab-on-a-chip" med små kammare och kanaler som etsas in i mikrochip har tidigare fått genomslag i bland anant biomedicin och används i bläckstråleskrivare och graviditetstest.

Men nu har flera forskare runt om i världen upptäckt att tekniken kan användas för att studera mikroorganismers beteende och ekologi på nya sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".