En man mäter vattentemperatur med hjälp av en kamera.
1 av 2
Metankameror finns redan. Nu vill forskare göra det möjligt att upptäcka läckage av växthusgasen metan över större områden med hjälp av helikoptrar och drönare. På bilden Magnus Gålfalk vid Linköpings universitet. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio
Professor David Bastviken vid Linköpings universitet.
2 av 2
Professor David Bastviken tror att kameran kan bli ett viktigt verktyg i arbetet med att minska utsläppen av metan. Foto: Pelle Zettergren/Sveriges Radio

Så kan metanläckage upptäckas – från luften

2:13 min

Kameror som detekterar metanutsläpp finns redan. Nu utvecklar forskare på Linköpings universitet en kamera som kan detektera metan över större områden från en helikopter eller drönare.

Enligt professor David Bastviken på Linköpings universitet kan kameran bli ett viktigt verktyg i arbetet med att minska utsläppen av metan.

– Nu har vi nästan bara möjlighet att kolla på atmosfärshalten. De speglar vad som händer i stora regioner. Vill man göra en lokal åtgärd på sitt lantbruk eller skog, så vore det bra om det fanns bra metoder för att verifiera att det man gör verkligen fungerar.

Metan är cirka 25 gånger starkare växthusgas jämfört med koldioxid och halterna i atmosfären har ökat kraftigt sedan industrialiseringen.

Och även om metanet bryts ner i atmosfären redan efter cirka åtta år, jämfört med koldioxid som finns kvar i hundratals år, så är det en mycket stark växthusgas som beräknas stå för tjugo procent av växthuseffekten.

Men det råder osäkerheter i varifrån metanet kommer och det är därför en sådan här kamera och olika sensorer som kan upptäcka metan kan bli viktiga. Själva metankameran finns redan, men utmaningen nu är att anpassa den till de skakningar och påfrestningar som den utsätts för när den kopplas till en luftfarkost.

Givetvis kan man inte stoppa de naturliga läckagen, men det är viktigt att ta reda på hur stora de är vad som påverkar dem och hur de kan förändras. Metan bildas av organiskt material under syrefria förhållanden och David Bastviken menar att de processerna kan påverkas av klimatförändringarna.

– Man kan få en förändring i hur bildningen av organiskt material sker, därmed hur mycket substrat som finns för att bilda metan som bildas av organiskt material. Så man kan få många tänkbara effekter av klimatförändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista