Två kvinnliga pensionärer på promenad med krycka och rullator Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180
"Vi hade på känn att det fanns ett samband, men att man på så kort tid kan se så tydliga skillnader är mer än vi hade förväntat oss" säger seniorprofessorn Joep Perk. Foto: TT

Motion i förorenad luft gör ingen nytta

2:01 min

Den nyttiga effekten av att motionera för äldre personer kan försvinna i förorenad luft. Det visar en mindre studie på 135 både friska och hjärt– och lungsjuka personer.

Om en person i 60-årsåldern tar en rask promenad i Hyde park i London så ger det en positiv effekt på blodkärlen.

Men görs samma promenad på den tungt trafikerade Oxford Street så uteblir effekten.

Enligt Joep Perk, seniorprofessor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet, går resultatet av studien att översätta till svenska förhållanden.

– Ja, absolut. Om du tar tät trafikerade gator i Göteborg, Malmö och Stockholm och du har en dag med dimma och dålig luft – då är det direkt översättningsbart.

Hur förvånande är de här resultaten?

– Det som förvånar mig mest är storleken på effekten. Vi hade på känn att det fanns ett samband, men att man på så kort tid kan se så tydliga skillnader är mer än vi hade förväntat oss.

Hur stora är skillnaderna?

– Man kan säga att du förbättrar din potential att anpassa flöde efter behov i dina kärl med 20 procent efter en motionstur. Men den effekten är i stort sett helt väck om man gör detta på en förorenad gata.

Referens: Rudy Sinharay "Respiratory and cardiovascular responses to walking down atraffic-polluted road compared with walking in a traffic-freearea in participants aged 60 years and older with chronic lung or heart disease and age-matched healthy Controls: a randomised, crossover study" Dec 2017 the Lancet. http://dx.doi.org/10.1016/ S0140-6736(17)32643-0 1)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista