Utsläpp från skorstenar. Foto: Johannes Jansson/Wikimedia Commons/CC2.5
Utsläpp från skorstenar. Foto: Foto: Johannes Jansson/Wikimedia Commons/CC2.5

Subventioners nytta ifrågasätts

2016 beslutade länderna i G20 att fasa ut subventionerandet av fossila bränslen. Men nu meddelar forskare att denna åtgärd kommer att leda till endast en marginell minskning av koldioxidutsläppen.

Varje år subventioneras globala bränslen med tusentals miljarder kronor. Därför är förhoppningen med åtgärden att utsläppen av koldioxid ska minska då fler länder går över till andra energikällor.

Men nu meddelar alltså forskare i en ny studie, som publiceras i Nature, att denna åtgärd kommer att leda till endast en marginell minskning av koldioxidutsläppen. I vissa områden, som till exempel Indien, kan utsläppen till och med öka meddelar forskarna eftersom subventionerad olja och gas då kan komma att ersättas av kol.

Studien har dock brister menar experter Vetenskapsradion varit i kontakt med. Till exempel anser Markus Wråke, vd på forskningsföretaget Energiforsk, studien bortser från de pengar som frigörs om subventionerna tar bort. Pengar som istället kan stödja andra energislag.

Referens: Jewell et al. "Limited emission reductions from fuel subsidy removal except in energy-exporting regions". Nature, 2018. DOI:10.1038/nature25467

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista