Paleontologen Don Swanson från San Diegos naturhistoriska museum pekar ut sten invid ett stort fragment från en mastodontbete.
Paleontologen Don Swanson från San Diegos naturhistoriska museum pekar ut sten invid ett stort fragment från en mastodontbete. Foto: San Diego Natural History Museum

Forskare oense om när människan kom till Amerika

En uppmärksammad artikel med en omvälvande teori om när människan först kom till Amerika ifrågasätts nu av arkeologer i Texas.

Det var förra våren som en annan amerikansk forskargrupp berättade att de hittat speciella märken på gamla mastodontben. Mastodonten är en utdöd elefantsläkting.

Forskarna tolkade märkena som att förhistoriska människor hade karvat på dem med sina redskap. Det ska ha skett 100 000 år tidigare än vi vetat om att det över huvudtaget fanns människor i Amerika.

Men efter att ha studerat liknande ben från mammutar menar forskarna från Texas att märkena lika gärna kan ha uppstått på naturlig väg, enligt Nature.com

Forskarna med mastodont-fyndet håller däremot fast vid sin teori.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".