En människa håller en kolibri i handen.
Kolibrins muskler och vingarnas utseende avgör hur snabb kolibrin är i luften. Foto: Paolo Segre

Därför är kolibrier så snabba i luften

1:37 min

Genom att filma drygt tvåhundra kolibrier från 25 olika arter har forskare nu kommit fram till vad det är som gör att fåglarna kan manövrera så snabbt.

Genom filmerna har forskarna samlat in tusentals accelerationer, rotationer och svängar och på så sätt kommit fram till att de olika kolibriarternas utseenden gör att de rör sig på olika sätt.

Enligt studien, som publiceras i Science på fredagen, är det musklerna och vingarnas utseende som avgör.

Det är första gången en sån här stor studie gjorts för att jämföra olika kolibriarter. Christoffer Johansson som är lektor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet förklarar varför studien är så intressant.

– Det är intressant när man försöker förstå vad det är som begränsar djuren och det är viktigt med stora jämförande studier som den här för att man ska kunna studera vilka faktorer som påverkar i stor skala.

Ju mer muskler en art har desto snabbare kan den slå med vingarna och accelerera. Ju större vingar den har jämfört med sin kroppsvikt desto mer kraft kan den lägga på att rotera och svänga i luften när den flyger.

Men samtidigt verkar det vara ett generellt samband som inte behöver gälla för varje enskild art. Christoffer Johansson tycker därför att man i fortsättningen ska vara försiktig när man studerar enskilda kolibrier.

– De mellanartsskillnader som de har hittat ligger i linje med vad vi förväntat oss. Men när vi inte hittar det inom arterna så säger det att vi måste vara mer detaljerade i våra inomartsanalyser.

Referens: Roslyn Dakin et al. Morphology, muscle capacity, skill, and maneuvering ability in hummingbirds. Science 8 februari 2018. DOI: 10.1126/science.aao7104

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".