Några av 2017 års nobelpristagare står uppradade under prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
Några av 2017 års nobelpristagare står uppradade under prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT

Förslagen som ska ge fler kvinnor chans till nobelpris

2:15 min

Möjlighet att nominera flera pristagare och uppmuntran att nominera fler kvinnor är förslag på hur det ska bli lättare för kvinnor att få nobelpris.

Förslagen har diskuterats på ett möte i Stockholm med Nobelstiftelsen och de kommittéer som delar ut priserna. På mötet diskuterades just den skeva könsfördelningen bland nobelpristagare.

Förra året var till exempel alla nio pristagare inom de naturvetenskapliga ämnena män.

Carl-Henrik Heldin är styrelseordförande i Nobelstiftelsen och berättar att diskussionerna har lett till flera konkreta förslag kring könsfördelningen.

– Från varje prisutdelande kommitté skickas det ut 3000 till 5000 invitationer för att nominera. I de här nomineringarna har det faktiskt varit väldigt få kvinnor procentuellt sett. vi har diskuterat hur man ska kunna uppmuntra de som nominerar att nominera fler kvinnor.

Ett av förslagen handlar om att ge möjlighet att nominera mer än en person.

– Det visar sig att om man är tvungen att nominera en enda, då blir det ofta en man. Men om man tillfrågas att nominera tre kandidater istället är chansen att det kommer med en kvinna betydligt högre, säger Carl-Henrik Heldin.

Han säger också att det är viktigt att se till att tillräckligt många av nomineringsinbjudningarna går till kvinnor. Dessutom finns det en diskussion om det vore bra att redan i inbjudan uppmuntra de som nominerar att nominera inom det underrepresenterade könet.

Hur mycket av det här är det som är bestämt och hur mycket är det ni fortfarande funderar på?

– När det gäller detaljerna i hur arbetet fortsätter är vi i händerna på de fem kommittéer plus ekonomikommittén som finns för vart och ett av priserna. Det är ingenting som vi har bestämt nu, utan det är någonting för de här kommittéerna att fundera vidare på.

Kommittéerna kan alltså bestämma sig för att göra lite olika. Men Carl-Henrik Heldin säger att det var en stor samstämmighet på mötet.

– Alla inser att vi har ett problem som vi måste ta på allvar. Vi måste göra vårt yttersta för att tillförsäkra att kvinnor inte missgynnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".