Spenatblad ligger utspridda på en svart duk.
Foto: Christine Olsson/TT

Oklarheter kring fördelar med fleråriga grödor

Det saknas vetenskapligt stöd för att fleråriga grödor är lösningen på odling i torra klimat. Det menar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Fleråriga grödor, som alltså inte behöver planteras om varje år, har lyfts fram som en lösning för att kunna odla i områden där det sällan regnar.

Men forskarna på SLU menar att fleråriga grödor i vissa fall behöver mer vatten och ger mindre skördar – något de observerat genom att gå igenom den vetenskapliga litteraturen.

Men de tillägger samtidigt att det kan finnas fördelar, som att de fleråriga kan ge stabilare, dock mindre, skördar under flera år och att det miljömässigt kan vara bättre då en jordyta som täcks av växter hindrar erosion och näringsläckage.

Brist på grundläggande data om fleråriga växter gör det svårt att utvärdera dem fullt ut idag, menar Giulia Vico på SLU.

Referens: "Tradeoffs between water requirements and yield stability in annual vs. perennial crops" doi.org/10.1016/j.advwatres.2017.12.014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".