kolkraftverk med bolmande rök
1 av 2
Foto: TT
Professor Filip Johnsson Foto: Chalmers
2 av 2
Professor Filip Johnsson. Foto: Chalmers

Varnar för övertro på tekniska lösningar på klimatförändringar

2:01 min

Många har satt stort hopp i kampen mot klimatförändringarna till CCS. Men Europas samlade vetenskapsakademiker varnar nu för en övertro på tekniska lösningar som denna.

CCS-tekniken går ut på att fånga in koldioxid via skorstenarna på till exempel kolkraftverk och sen pumpa ner den under marken så att den inte bidrar till växthuseffekten.

Men metoden har haft svårt att slå igenom, framför allt på grund av de höga kostnaderna. Nyligen kom en rapport där Europas samlade vetenskapsakademier varnade för en övertro på att tekniska lösningar som CCS ska lösa våra klimatutmaningar.

Samtidigt önskade författarna att tekniken kommer i bruk så snart som möjligt. 
– De varnar för att förlita sig för mycket på de tekniker vi kan ta till för att lösa det här. Det finns en risk att vi skjuter upp åtgärder som att spara energi och ändra vår livsstil och sådant, säger Filip Johnsson, professor i uthålliga miljösystem på Chalmers. 

De säger att det är bråttom att få igång det. Händer det?
  – Ja och nej. Tekniken finns egentligen. Och så finns det världen över ett antal mindre CCS-projekt och några lite större. Men det har ju inte alls nått den storlek som man skulle behöva och som man såg framför sig för kanske 15 år sedan. I något strategidokument inom EU skrevs det 2008-2009 att det runt 2015-2016 skulle finnas 12-15 anläggningar. Det finns ju inte en enda idag. Och globalt sett så behövs CCS mer än någonsin. Men det är fortfarande i sin linda.

Och den främsta anledningen till det är ekonomin, menar Filip Johnsson. Särskilt att skilja ut koldioxiden vid kraftverken i en sorts rökgasrening är både rejält dyrt och energikrävande. Dessutom tillkommer transport och själva lagringen.
Att släppa ut koldioxiden rakt ut i luften är betydligt billigare. 
 
 – I början av 2000-talet så trodde man ju faktiskt att EU:s system för handel med utsläppsrätter skulle ge långsamt stigande priser, på 20-30-40 euro per ton, som är det som skulle behövas för att CCS skulle löna sig. Men luften gick liksom ur det, så det har legat på 5-6 euro per ton.

Mer om hur koldioxid och drivmedel kan du höra i miljöprogrammet Klotet i dag, onsdag klockan 14.03 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista