En myras ansikte i närbild. Ögonen är svarta och på huvudet sitter två känselspröt.
Myrorna vårdar sina kamrater tills de blir återställda. Myran på bilden är inte av samma art som de som ingår i studien. Foto: Joe MacGown/TT Nyhetsbyrån

Myror slickar varandras sår

En myrart i Afrika som jagar och äter termiter och som blir skadade i sin jakt får hjälp av sina artfränder att friskna till. Det visar en studie som tyska och schweiziska forskare har gjort, rapporterar TT.

Myror av arten Megaponera analis som skadas visar sig kalla på hjälp genom en kemisk signal, feromoner, från en speciell körtel. Deras kamrater slickar sedan deras sår – något som troligen bidrar till att förhindra infektioner.

Det här vårdande beteendet kan enligt forskarna minska dödligheten hos de skadade individerna från 80 procent ner till 10 procent.

– Det handlar inte om självmedicinering, som är känt hos många djur, utan snarare en behandling från kamrater, som genom intensiv slickning av såret sannolikt kan förhindra en infektion, säger Erik Frank. Han är en av forskarna bakom studien, som genomförts vid Julius Maximilianuniversitetet i Tyskland och Lausanneuniversitetet i Schweiz.

Artikeln publiceras i tidskriften The Proceedings of the Royal Society B.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".