Utsläpp i Changchun, Kina. Foto: Scanpix.

Fossila bränslen ryker snabbare i Storbritannien

2:12 min

Storbritannien har gått från att vara en stor utsläppare av koldioxid till att bli ett av de EU-länder som är på väg att lyckas bäst med att fasa ut den fossila energin inom elproduktionen.

Det visar en rapport från den tyska tankesmedjan Agora energiwende.

Julia King som sitter i det brittiska överhuset och som är vice ordförande för det klimatpolitiska rådet menar att en mix av förnybar energi och kärnkraft är den bästa lösningen för att nå klimatmålen.
 
– Vi har alltid sagt att vi inte bara vill ha förnybar energi eller bara kärnkraft. l stället handlar det om en mix som säkerställer att vi alltid kan leverera fossilfri elektricitet utan avbrott.
 
Till skillnad från Tyskland, som också satsat stort på förnybar energi men som fortfarande dras med stora utsläpp från sina kolkraftverk, läggs kolkraften ner i snabb takt i Storbritannien. 2015 stängdes den sista kolgruvan och 2025 ska alla kolkraftverk vara nedlagda.

Tyskland avvecklar sina kärnkraftverk och den sista reaktorn är planerad att stängas ner 2022 medans britterna bygger nya reaktorer och planerar för ännu fler.

Julia King som tidigare var forskare inom materialvetenskap, säger att de inte stänger dörren för några tekniker som kraftigt kan kapa utsläppen av koldioxid. Och trots att det nya stora kärnkraftverket Hinkley point som är under uppbyggnad blir mycket kostsamt så menar hon att de inte enbart kan förlita sig på förnybar energi eftersom kostnaderna där också blir höga vid en viss nivå.
 
– Vi har gjort scenarier som i stort sätt bara bygger på förnybar väderberoende produktion och har sett att det går en gräns vid 60 procent. Därefter stiger kostnaderna för bland annat energilagring som krävs för att alltid kunna leverera el.

Men även om Storbritannien är på god väg i att kapa utsläppen av växthusgaser inom elproduktionen så finns det stora utmaningar kvar inom vägtrafiken och jordbruket.

Det är en stor utmaning och där måste vi anstränga oss mer, konstaterar Julia King.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista