Flera elever räcker upp händerna i ett klassrum.
De nya kartorna visar regionala skillnader i hur många år som barn i Afrika går i skolan. Foto: Christensen, Marte/NTB scanpix

Detaljerad karta visar barns villkor i Afrika

2:12 min

En ny detaljerad kartläggning av den afrikanska kontinenten visar på särskilt utsatta områden gällande barns näringsintag och skolgång.

Under femton års tid har mängder av data om hur många år barn går i skolan samlats in, men också uppgifter om barnens fysiska utveckling, som kan påvisa bristande näringsintag.

På så sätt har ett rutnät över hela kontinenten ritats upp, där det för varje ruta om fem gånger fem kilometer går att säga hur situationen ser ut just där.

Patience Mususa, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet, tycker att kartorna har stor potential.

– Det är väldigt slående att kunna se regionala variationer, inte bara inom varje land, utan även region för region.

De två nya studierna som publiceras i Nature på torsdagen är gjorda av forskare vid University of Washington och finansierade av The Bill & Melinda Gates Foundation.
 
En region som utmärker sig är Sahelregionen strax söder om Sahara. Där är undernäringen hög och skolgången låg. Patience Mususa kopplar det här till de herdefolk som rör sig där och saknar ett fast hem. 
 
– Är skolan och hälsovården anpassad efter deras livsstil eller är det snarare så att folkslagen i Sahel måste rätta sig efter förutsättningar som inte passar dem?

Patience Mususa varnar dock för en övertro på kartorna, som i sig inte är en förklaring till varför barn i vissa områden är utsatta. Det handlar om ett samspel mellan ekonomiska, politiska och sociala faktorer och kartorna kan bara visa på sambanden mellan dem.

Referens: Simon Hay et al. "Mapping Child growth failure in Africa between 2000 and 2015". Nature. 28 februari 2018. DOI: 10.1038/nature25760

Referens: Simon Hay et al. "Mapping local variation in educational attainment across Africa". Nature. 28 februari 2018. DOI: 10.1038/nature25761

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista