Blågröna alger, vackra men giftiga. Claudio Bresciani / TT
Alger växer snabbt under rätt förutsättningar och världen runt pågår projekt där man försöker utnyttja det för att bland annat tillverka biobränslen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Alger ska testas för att rena luft

Alger som tar upp koldioxid och fragment av tungmetallen bly ska testas i Bolidens blyåtervinningsfabrik i Landskrona.

Metoden går ut på att låta rökgaserna från smältverket gå ner i en vattenbassäng med alger innan det går ut igenom skorsten. Algerna växer snabbt till sig i vattnet med hjälp av koldioxiden och tar samtidigt upp de små rester av bly som finns i röken.

Algerna kan sen användas i smältugnen som bränsle. På så sätt läcker inte lika mycket koldioxid ut i atmosfären och de blyfragment som finns i algerna kan återvinnas till nya blytackor.

Men det ska tilläggas att det här projektet är i sin linda och det råder osäkerheter om hur pass väl det kommer att fungera, säger Niklas Strömberg på forskningsinstitutet RISE som jobbar med projektet tillsammans med Boliden. Projektet syftar främst till att ta reda på om metoden fungerar.

Ur ett ekonomiskt perspektiv är det i nuläget heller inte realistiskt att bygga upp en stor anläggning med den här tekniken, säger Niklas Strömberg. Det hänger främst ihop med att kostnaderna för det bränsle man använder idag är betydligt lägre än vad ett algbaserat system kostar att ta fram.

Det beror också på att kostnaden för att släppa ut koldioxid i atmosfären inom EU:s utsläppshandel fortfarande är för låg för att ge incitament för att byta ut de fossila bränslena.

Det pågår flera projekt som syftar till att avskilja koldioxid från rökgaser på industrier och olika kraftverk. Bland annat ska forskare vid Luleå tekniska högskola medverka i ett internationellt projekt där man ska undersöka tre olika metoder för att på biokemisk väg fånga upp koldioxid. Syftet är att koldioxiden ska användas för att tillverka baskemikalier till industrin eller bränslen som exempelvis etanol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista