En grå fisk simmar nära havsbotten.
Djuphavsfisk simmar ovanför noduler i Stilla havet. Foto: ABYSSLINE

Klimatförändringarna kan leda till mindre växtplankton i djuphaven

1:58 min

De växtplankton som utgör näringskedjans bas drabbas när klimatet blir varmare. Framtidens hav kan därför innehålla betydligt färre stora fiskar och däggdjur än idag.

Stephanie Dutkiewicz vid universitetet MIT i Boston har i flera år skapat stora datormodeller för att se vad som händer med de tiotusentals olika arter av plankton som lever i haven när de blir varmare.

Och hon ser att i ett framtida hav så gör uppvärmningen av ytvattnet att det blir en hårdare skiktning mellan den kalla havsbottnen, där näringen finns, och de mer ytliga skikten, där alla växtplankton som behöver solljus lever.

– I ett framtida hav kommer det att finnas mycket mindre näringsämnen, och det tenderar att gynna den allra minsta fytoplankton som kan växa bättre än de större, säger forskaren Stephanie Dutkiewicz. 
 
Det uppstår ett slags lock i vattnet som begränsar tillgången på näring. Och det leder till att det blir de allra minsta arterna som gynnas och tar över i konkurrensen, eftersom de inte behöver så mycket näring.

De små arterna, som kan vara tusen gånger mindre än de största, klarar inte att bära upp den stora näringsväv som vi har i haven idag med till exempel tonfisk, lax eller isbjörn.

Förändringarna gäller för djuphavet. Längs kusterna kan det istället bli tvärtom med allt fler algblomningar. Utvecklingen sker långsamt och gradvis i takt med att klimatet blir varmare. Men Stephanie Dutkiewicz säger att hon själv blivit förvånad över de dramatiska förändringar som vi kan förvänta oss inom 50 – 100 år.

– Studierna har varit riktiga ögonöppnare – att se hur uppvärmningen så dramatiskt förändrar haven, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista