Professor Bambang Prajogo vid Airlanggauniversitetet i Surabaya har tagit fram gröna p-piller för män som ska testas på 120 par under ett år. Han hoppas de finns på marknaden 2019.
1 av 2
Professor Bambang Prajogo vid Airlanggauniversitetet i Surabaya har tagit fram gröna p-piller för män som ska testas på 120 par under ett år. Han hoppas de finns på marknaden 2019. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges radio
Professor Kristina Gemzell Danielsson Karolinska Institutet ska testa en p-salva på 20-50 par i Sverige under 2 år.
2 av 2
Professor Kristina Gemzell Danielsson Karolinska Institutet ska testa en p-salva på 20-50 par i Sverige under två år. Foto: Johan Bergendorff / SR

P-piller för män testas i Indonesien

2:08 min

Indonesiska forskare har tagit fram ett p-piller för män som under ett år ska testas på ett hundratal par. Om studien visar goda resultat räknar myndigheterna med att p-pillren ska kunna godkännas redan nästa år.

Hittills har kliniska studier på totalt 470 par gjorts i fas ett till tre, som längst under tre månader i sträck.

– Bara ett par blev gravida så de gröna indonesiska p-pillren för män skyddar till 99,9 procent, anser Bambang Prajogo vid Airlanggauniversitetet i Surabaya.

Nu startar en ettårig studie som professor Bambang hoppas ska leda till ett godkännande från det indonesiska läkemedelsverket redan nästa år. Om det godkänns blir i så fall det första preventivläkemedlet i världen för män.

Ämnet i p-pillren kommer från växten Justicia gendarussa och har använts av män från en ursprungsbefolkning på Papua för att undvika oönskade graviditeter. Det har enligt Bambang Prajogo en enzymeffekt som hindrar spermier att tränga in i ägget och befrukta det och några biverkningar bortsett från ökad sexlust har inte registrerats.

Men ännu är bara djurförsöken vetenskapligt publicerade ännu, eftersom ett indonesiskt läkemedelsbolag hoppas på snabb kommersialisering. Internationella fertilitetsforskare är därför skeptiska eftersom de inte kan bedöma om det indonesiska p-pillret för män håller vad det lovar.

– Jag är skeptisk till både att verkningsmekanismen skulle vara tillräcklig för att det skulle bli effektivt som preventivmedel och den vetenskapliga kvalitén. Men det låter ju fortfarande spännande tycker jag, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi vid Karolinska institutet.

Hon deltar i en internationell studie kring en p-salva för män och som om den godkänns väntas till apoteken först om många år.

I Vetandets Värld idag 12.10 kan du höra mer om de nya preventivläkemedlen för män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".