Sjögräset kommer tillbaka

0:44 min

Utbredningen av sjögräs och annan undervattensvegetation har ökat med över 300 procent sedan mitten på 80-talet i Chesapeake Bay öster om Washington DC.

Det är den minskade övergödningen, minskade utsläpp av näringsämnen från jordbruk och annan mänsklig aktivitet som är orsaken till att utbredningen av sjögräs och annan undervattensvegetation har ökat i det stora havsviksområdet Chesapeake Bay, enligt forskare som publicerar sin resultat i tidskriften PNAS.

Mindre övergödning har lett till klarare vatten som sjögräsen gynnas av. Det finns idag mer sjögräs i Chesapeake bay än det gjort på nästan femtio år, enligt den här forskningen.

Ålgräset, som är ett slags sjögräs, har minskat kraftigt de senaste decennierna utmed de svenska kusterna. Den här minskningen är ett globalt fenomen.

Det här är problematiskt eftersom mycket av havens fisk förökar sig och växer upp i sjögräsängar.

Men erfarenheten från Chesapeake Bay visar att miljöåtgärder kan fungera. Ett annat område där undervattensvegetationen har återkommit är Tampa Bay, skriver forskarna.

Referens: www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1715798115

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista