Så djupa är Jupiters virvelvindar

2:36 min

Nu har djupet på de välkända band och virvelvindar som syns på Jupiter kunnat mätas. Detta tack vare rymdsonden Juno.

Banden och virvlarna som finns i atmosfären kring solsystemets största planet Jupiter har bildats av krafter som uppstår när planeten roterar. Nu har tjockleken på det här lagret kunnat mätas. Och det har visat sig att banden och virvlarna är tretusen kilometer djupa.

– Det är halva jordens radie egentligen, så det är ganska djupt, säger Jan-Erik Wahlund, docent i rymdfysik på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

NASA:s rymdsond Juno har åkt närmare Jupiter än någon annan rymdsond tidigare gjort, för att undersöka hur det ser ut innanför dess molntäckta atmosfär. 
 
Nedanför detta blåsiga och tjocka lager verkar resten av atmosfären vara ordnad som en tät massa. Den roterar med samma hastighet som själva planeten innanför.

Det här är ytterligare en pusselbit i frågan om hur Jupiter bildades.

Det var den första planeten i vårt solsystem och man har velat veta om Jupiter därför har en liknande struktur som solen. Men så verkar det alltså inte vara.

– Det säger en del om att såna här stora gasplaneter - som höll på att bildas som stjärnor men sedan kyldes av eftersom de var för små - har en inre struktur som är helt skild från solens.

Referens: Luciano Iess et al. "Measurement of Jupiter's asymmetric gravity field". Nature. 7 mars 2018. DOI: 10.1038/nature25776

Referens: Yohai Kaspi et al. "Jupiter's atmospheric jet streams extend thousands of kilometres Deep". Nature. 7 mars 2018. DOI: 10.1038/nature25793

Referens: Tristan Guillot et al. "A suppression of differential rotation in Jupiter's deep interior". Nature. 7 mars 2018. DOI: 10.1038/nature25775

Referens: Alberto Adriani et al. "Clusters of cyclones encircling Jupiter's poles". Nature: 7 mars 2018. DOI: 10.1038/nature25491

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista