Varm dag i Arktis ger hård vinter längre söderut

1:10 min

Högre medeltemperaturer i Arktis leder till ökad risk för extremt låga temperaturer och kraftiga snöfall i nordöstra USA, enligt ny studie.

Enligt forskarna som publicerar sin studie i Nature Communications är det i medeltal en fördröjning på fem dagar – en hög medeltemperatur i Arktis följs oftare av extremt vinterväder fem dagar senare i nordöstra USA.

Vad gäller norra Europa och norra Ryssland finns det ett liknande samband – höga temperaturer i Arktis leder till lägre vintertemperaturer än normalt.

Korrelationen mellan höga temperaturer i Arktis och sträng vinter har forskarna sett genom att använda dagliga data från 1950 till 2016. 

Michael Tjernström som är professor vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet tycker att det är en bra studie, men det är fortfarande oklart varför högre Arktistemperaturer följs av strängare vinter längre söderut.

– Forskarnas främsta teori är att en högre temperatur i Arktis förändrar den så kallade polarvirveln i stratosfären som i sin tur kan påverka vintervädret längre söderut, säger Michael Tjernström.

Referens: Nature Communications DOI: 10.1038/s41467-018-02992-9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista