En självseglande gul segelbåt som är ute på sjön. I bakgrunden syns en större båt, och himlen ovanför är molnig.
KTH-forskarnas segelbåt manövrerar sig själv med hjälp av en vinge och en styryta. Foto: KTH

Självseglande båt ska mäta miljön

1:22 min

En forskargrupp från KTH har tagit fram en segelbåt som kan styra sig själv. Båten ska studera miljön på ställen som är svåra att nå.

Tanken med båten är att samla in data från områden som det inte finns så mycket information från.

Det är ett billigare sätt att göra det på jämfört med att skicka ut bemannade fartyg.

– Det handlar om att mäta oceanografiska, hydrografiska eller meteorologiska storheter, sjömätning eller hur sjöar och hav mår. Det finns massor av anledningar att mäta saker till havs, säger Jakob Kuttenkeuler, som är professor på KTH och ligger bakom projektet.

Segelbåten som tagits fram är nästan fyra meter lång och tillräckligt liten för att kunna navigera och komma åt i trånga utrymmen, men samtidigt tillräckligt stor för att ha med sig olika former av mätutrustning.

Härnäst ska segelbåten göras ännu smartare med hjälp av artificiell intelligens och kanske kan tekniken komma att skalas upp till större båtar.

– Och där har vi inte nått vägs ände ännu med till exempel sensorer som känner av omgivningen och upptäcker fartyg och hinder av olika slag, säger Jakob Kuttenkeuler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista