Olika tabletter på ett bord
Vanliga läkemedel kan vara bakteriedödande. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så påverkar mediciner tarmfloran

1:30 min

Det har rapporterats mycket om tarmflorans betydelse för vår hälsa. Nu visar ny forskning att vanliga läkemedel bromsar bakterietillväxten i tarmen.

Det är en studie av tyska forskare som nu publiceras i tidskriften Nature.

Över tusen läkemedel från alla läkemedelsgrupper har testats i bakterieodlingar på runt 40 bakteriestammar som är vanligt förekommande i tarmfloran.

Ungefär en fjärdedel av medicinerna hade en bromsande effekt på bakterietillväxten i tarmen trots att de inte ska vara bakteriedödande..

– Jag tror att det kommer att vara en bra utgångspunkt för framtida forskning kring hur läkemedel påverkar tarmfloran och eventuella effekter för hälsan. Det här är grundforskning och man kan inte dra några slutsatser om hälsoeffekter ännu, säger Robert Caesar, docent i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet.

Han tycker det är viktigt att människor fortsätter att ta sina ordinerade läkemedel utan att känna oro för hur de påverkar tarmfloran.

– Den här studien kommer garanterat att följas av andra studier som är mer inriktade på de kliniska effekterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".