En forskare tittar i mikroskop.
Metoden ska testas i ett internationellt samarbete. Foto: Isabell Höjman/TT

Ny försöksbehandling mot ALS

2:26 min

Forskare i Umeå hoppas kunna bota den svåra nervsjukdomen ALS genom att påverka patienternas gener. Metoden ska testas i ett internationellt samarbete och är ett av flera projekt som just nu pågår för att försöka hitta ett sätt att stoppa sjukdomen.

Den som har ALS förlorar gradvis förmågan att röra musklerna eftersom kroppens nervceller långsamt förstörs och tappar kontakten med musklerna.

Med hjälp av ett ofarligt virus tänker forskarna föra in en bit arvsmassa i den sjukes nervsystem som ska rätta till den gen som gör att nervcellerna skadas.

– Det är mycket mer på gång nu än det någonsin har varit. Jag har varit i den här branschen sedan 1992 och det har aldrig hänt så mycket som nu, Peter Andersen professor i neurologi i Umeå.

Anledningen till att det händer mycket nu är upptäckten av att en stor del av alla patienter har ansamlingar av ett skadligt protein i sina nervceller som gör att cellerna slutar fungera.

Proteinet bildar ansamlingar i nervcellerna ungefär som den plack som bildas i hjärnan på Alzheimersjuka och sprids som de prioner som orsakar galna kosjukan. De smittar alltså från nervcell till nervcell.

Och orsaken till att proteinet uppstår är många gånger ett genetiskt fel och en mutation i arvsmassan. Det är den mutationen man vill rätta till.

– Man måste blockera eller påverka på gennivå för att få effektiv behandling av ALS. Det är vi tämligen säkra på, säger Peter Andersen.

– Metoden är testad tidigare både inom onkologi och inom hjärtsjukdomar, men att göra det på nervssystemet är helt nytt. Men det är nog fortfarande ett till två år till man kan testa det på de första patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".