En person i röd jacka står intill en stor turkosfärgad källa mitt i skogen.
Grodkällan norr om Arvidsjaur. Foto: Thomas Öberg

Sveriges vattenkällor ska inventeras

1:59 min

Nu ska svenska källor inventeras och beskrivas. Miljömålsrådet har gett SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, i uppdrag att planera hur kartläggningen ska gå till. Målet är att skydda källorna.

Källor är viktiga för biologisk mångfald av växter och djur – och för människors vattenförsörjning. Och många bär på en rik kulturhistoria.

SGU gör kartläggningen tillsammans med bland annat Artdatabanken, Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Riksantikvarieämbetet och Skogsstyrelsen. 
 
– Vi vill att källor ska få bättre skydd. Och ska de få bättre skydd så måste man veta var de ligger. Vi vill att vem som helst ska kunna ladda ner en app, gå till en källa och ta koordinater och ett foto och position så att alla kan se, säger Eva Jirner, statsgeolog vid SGU.

Under ett projekt tillsammans med Skogsvårdsstyrelsen har långtidsarbetslösa och nyanlända personer fått leta källor. 

I höst ska projektet presenteras, men alldeles säkert kommer det att utmynna i ett långsiktigt arbete för att bygga upp en databas över landets källor.

Och det övergripande målet är alltså att skydda källorna, som på många sätt är hotade av människans ingrepp i landskapet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista