En sjuksköterska sätter upp dropp på en droppställning.
1 av 2
En sjuksköterska sätter upp dropp på en droppställning. Foto: Isabell Höjman/TT
Ebba Hallberg och Kerstin Jansson på Läkemedelsverket.
2 av 2
Ebba Hallberg och Kerstin Jansson på Läkemedelsverket. Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio

Enklare sätt att rapportera biverkningar testas i vår

2:11 min

Biverkningar av läkemedel är ett stort problem inom vården. Därför vill Läkemedelsverket testa ett nytt system som ska göra det lättare för vårdpersonal att rapportera in misstänkta fall.

Ju fler fall av misstänkta biverkningar som hittas, desto mer kan vi lära oss om biverkningar och hur de kan förebyggas. Det förklarar Kerstin Jansson som är enhetschef på enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.
 
– Då och då får vi förfrågningar av olika forskare som vill använda den här typen av information i sin egen forskning, säger hon.

Rapporterna kan också bli ett underlag för att undersöka ett visst läkemedel närmare om det skulle komma in flera rapporter om liknande besvär.

– Man kan säga att biverkningsrapporteringen då är en sorts trigger att sätta igång en vidare vetenskaplig värdering.
 
Kerstin Jansson berättar att svåra biverkningar av läkemedel i genomsnitt står för ungefär en tiondel av alla inläggningar på sjukhus i Sverige.

Ett sätt att förebygga att patienter råkar ut för det här kan alltså vara att få ännu bättre koll på i vilka situationer olika läkemedel kan ge farliga sidoeffekter.

– Vi vet ju att det finns en stor underrapportering, säger Ebba Hallberg som är gruppchef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket.

Hon jobbar med ett projekt som heter Sebra (Sjukvårdens Elektroniska Biverkningsrapportering). Här ska ett nytt elektroniskt system testas i ett pilotprojekt på akademiska sjukhuset i Uppsala. Som planen ser ut nu startar det i maj.

Här ska biverkningar kunna rapporteras in till Läkemedelsverket direkt i sjukhusets journalsystem istället för att gå via ett annat system som idag. Något som ska underlätta för stressad vårdpersonal.

– Man trycker på en knapp och får upp sin biverkningsrapport som man då fyller i. Såklart finns ju mycket information redan ifylld i systemet, och det är ytterligare en hjälp och en förenkling, säger Ebba Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista