En ung man röker cannabis.
1 av 2
Nu ska effekterna av legaliseringen av cannabis studeras. Foto: Helena Landstedt/TT
Psykologiprofessor Tim Fong och Jeff Chen.
2 av 2
Psykologiprofessor Tim Fong, till vänster i bild, är en av initiativtagarna till Cannabis Research Initiative på UCLA i Los Angeles. Jeff Chen, till höger, arbetar också på Cannabis Research Initiative. Foto: Agnes Faxén

Effekterna av laglig cannabis studeras

2:04 min

Vid årsskiftet blev det lagligt med cannabis för privat bruk i Kalifornien. Nu ska en ny tvärvetenskaplig forskningssatsning studera effekterna av legaliseringen – som spås få stora konsekvenser både för individer och samhälle.

Sedan årsskiftet är det lagligt för personer över 21 år att köpa cannabis i Kalifornien, som med sina 40 miljoner invånare är USA:s folkrikaste delstat.

Försäljaren Angel Morris berättar om utbudet i en av alla cannabisbutiker som öppnat i Los Angeles.

– Det är lite av varje, särskilt när det handlar om ätliga produkter. Det är allt från vatten och juicer till godis, till och med i pillerform.

För att studera effekterna av legaliseringen har man dragit igång en ny forskningssatsning på universitetet UCLA i Los Angeles.

En av initiativtagarna till Cannabis Research Initiative är psykologiprofessor Tim Fong, som tidigare studerat spelberoende.

Han menar att det krävs tvärvetenskaliga studier eftersom cannabislegaliseringen får så stora konsekvenser för hela samhället.

Ett viktigt område att studera är hur man undviker en utbredning av cannabisberoende.

– Om vi inte gör vetenskapliga studier för att ta reda på sätt att undvika en utbredning av cannabisberoende, så kan det bli ett problem längre fram där fler och fler personer utvecklar ett cannabisberoende i och med att det nu är lagligt.

Hör mer om cannabisforskningen i Vetandets värld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".