KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Tidigare akademiskandal ledde till reformer

2:10 min

Också Kungliga Vetenskapsakademien har haft en stor skandal. Den ledde till att hela akademien reformerades. Kanske är något liknande att vänta i Svenska Akademien, tror forskare.

Stormen kring Svenska Akademien verkar tillta i styrka. Både de akademiledamöter som hoppat av och de som är kvar hänvisar till stadgarna från 1700-talet.

Kungliga Vetenskapsakademien, också den från 1700-talet, hade sin egen skandal på 1950-talet – den så kallade Sellingaffären. Den ledde till att akademien reformerades ordentligt.
  
Sellingaffären var en maktstrid där Kungliga Vetenskapsakademien försökte förklara botanikprofessor Olof Selling som sinnessjuk för att få bort honom från Naturhistoriska riksmuseet.

Skandalen pågick i flera år och gjorde att omvärlden fick upp ögonen för hur föråldrat Vetenskapsakademien fungerade då, berättar Henrik Björck, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.

– Då är det flera politiker som säger att "vi kan inte ha det så här med en organisation som lever på ett kungligt privilegium från 1700-talet".
 
Det blir början till flera stora förändringar av Vetenskapsakademien på 1960-talet. De blir av med flera ansvarsområden. Naturhistoriska Riksmuseet som hört till KVA blir en egen myndighet och miljövårdsfrågor kom från och med 1967 att hanteras av den nybildade myndigheten Naturvårdsverket.

Och KVA får börja söka anslag via statsbudget i stället för att få pengar via ett system utan insyn som gällt sedan 1700-talet. 
 
Thomas Kaiserfeld, också han idé- och lärdomshistoriker tror inte det är omöjligt att dagens kris i Svenska akademien också kan leda till reformer.

– Svenska Akademien kan till exempel hamna i diskussioner med Nobelstiftelsen om hur de organiserar nobelpriset i litteratur, det är inte omöjligt, säger han. 

– Man kan tänka sig flera andra konsekvenser också, men det är lite tidigt att uttala sig om vad det skulle kunna vara konkret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista