Sofia Stensson står i entrén till en galleria där man har skjutdörrar.
Sofia Stensson energiforskare vid forskningsinstitutet RISE. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio

Karuselldörren håller värme dubbelt så bra

1:51 min

En snurrande karuselldörr i entrén på större byggnader är mer energisnål än skjutdörrar. Enligt en ny svensk studie släpper karuselldörren bara ut hälften så mycket luft.

Sofia Stensson är energiforskare på forskningsinstitutet RISE och har studerat karuselldörrar i laboratoriet.

– De är dubbelt så bra på att hålla inne den varma luften på insidan av byggnaden, så att förlusterna som uppstår när luften strömmar ut ur byggnaden är betydligt lägre, säger hon.

Tanken med karuselldörren, som tar dig in till en större kontorsbyggnad, arena eller köpcentrum, är att hålla inne den varma luften och helt ta bort tvärdraget. Luften försvinner mycket lättare med skjutdörrar. 

Det är ganska enkelt att räkna ut hur mycket energi som går åt för att driva dörrens elektriska funktion. Men inte sedan 1960-talet har man undersökt hur mycket bättre en karuselldörr är på att hålla inne luften än en skjutdörr.

Sofia Stensson har studerat en karuselldörr i kontrollerad miljö i labbet och jämfört med tidigare beräkningar av skjutdörrars förmåga att hålla inne varm luft. Enligt hennes studie är den moderna karuselldörren dubbelt så bra som skjutdörren på att hålla inne luften.

Den här informationen är extra intressant för företag som ska räkna ut energiåtgång när de bygger nytt eller ska bygga om entrén till större byggnader.

– Vi har ju bara gjort mätningar på en modell av en dörr, så i nästa steg vill vi göra försök på större modeller och göra flera mätningar, så vi får tydliga samband för hur stort luftutbytet blir vid olika temperaturskillnader, olika rotationshastigheter och olika storlekar på dörren.

Hör mer om karuselldörrar och energibesparing vid svenska köpcentrum i Klotet i P1.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista