Första svenska odlingen av jätteräkor

Nu finns den första svenska skörden av jätteräkor. "Många vill ha tillgång till en miljövänlig räka" säger Matilda Olstorpe, mikrobiolog och vd för företaget Vegafish

Matilda Olstorpe är mikrobiolog vid SLU och vd för företaget Vegasfish, som efter flera års utvecklingsarbete nu tagit sin första skörd på 400 kilo tropiska jätteräkor. Räkorna odlas i Bohuslän, men inte i havet utan i ett slutet system på land. 
 
Räkodlingen är del av Seawin – ett forskningsprojekt för ökad produktion och konsumtion av hållbar sjömat i Sverige.

– Det är spännande. Vi har haft en lång diskussion när det gäller hållbarhet på räkor som importerats från tropiska länder. Det här är ett försök att producera dem själva och se vilka fördelar det ger, säger Max Troell, som är vattenbruksforskare på Beijerinstitutet 
 
Prislappen är oklar, men åtminstone 350 kronor per kilo får man betala. Det finns intresse från miljömedvetna konsumenter, enligt Matilda Olstorpe.

– Många vill ha tillgång till en miljövänlig räka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista