Ung kvinna med rosa tröja håller en smartphone i händerna.
Foto: Isabell Höjman/TT

AI-robot kan stötta vid psykisk ohälsa

2:00 min

Terapi via ett program i datorn eller mobilen har blivit ett alternativ för den som inte har råd eller möjlighet att träffa en mänsklig terapeut. Athena Robinson, doktor i psykologi på Stanford universitetet, har varit med och utvecklat just en sådan chattbot, inriktad på kognitiv beteendeterapi.

Hör mer om terapiboten i Vetandets värld.

Terapiboten, som är byggd av Stanfordpsykologer och experter inom artificiell intelligens, lanserades för knappt ett år sedan och har idag omkring 200 000 användare.

– Vi bryter ny mark. Det är inte en relation mellan två människor utan en relation mellan människan och en bot, säger Athena Robinson.

Den som vill kan ladda ner appen i sin telefon och börja chatta med terapiboten som är programmerad i kognitivt beteendeterapi.

Den kommer inte göra ett lika bra jobb som en mänsklig terapeut. Men det är inte heller vad användarna förväntar sig, säger Athena Robinson.

– Poängen är att det finns miljontals människor runt om i världen som av olika anledningar aldrig kommer få tillgång till en terapeut. Antingen är det för dyrt eller så finns det ingen där man bor. Då kan en botterapeut vara en bra lösning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista