Det blinkande ögat – ett nytt sätt att odla organ på chip

2:32 min

Ett öga som ser ut att blinka är ett av flera exempel på hur delar av mänskliga organ kan odlas på något som kan liknas vid datachip.

Ett konstgjort, blinkande öga som har skapats med hjälp av mänskliga stamceller, och som sitter inuti en genomskinlig bricka ungefär som på ett litet datachip.

Det är vad bioingenjören Dan Huh från University of Pennsylvania demonstrerade på den vetenskapliga konferensen AAAS i Texas i februari 2018.

Kanske låter det som en udda vetenskaplig uppfinning. Men det är i själva verket bara ett av flera exempel på ett starkt framväxande forskningsfält där man förenklat kan säga att delar av mänskliga organ odlas på chip.
 
– Det här är faktiskt en tårkanal. Där injucerar vi tårvätska, förklarar Dan Huh och pekar på en datorskärm.

På skärmen har det sex millimeter stora ögat i chipet förstorats upp.
Och den tårkanal som syns där består av en tunn blå slang som följer ögats konturer ovanför pupillen.

Genom den tillförs konstgjord tårvätska som då och då smetas ut över den ögonformade lilla cellodlingen när en fuktig gel sveper över den. Det är syftet med ögat enligt Dan Huh, eftersom man då simulerar riktiga blinkningar.

– Med det här systemet kan vi studera en massa intressanta frågor, säger han och berättar att ett exempel är hur blinkningstakten påverkar komplicerade ögonsjukdomar.

I djurförsök är det inte säkert att djurögon reagerar på samma sätt som människoögon. Därför är det en fördel att kunna använda mänskliga celler. I framtiden är förhoppningen att den här typen av organ på chip ska kunna ersätta många djurförsök.
  
Genombrottet för chipen, där celler från olika organ odlas på ett så naturtroget sätt som möjligt, kom 2010.

Då publicerades en studie i tidskriften Science om en lunga på ett chip. Det bestod av lungceller på ett membran som kunde expandera och krympa för att härma andningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista