En oxgroda sitter och ser nöjd ut en ett vattendrag omgiven av gröna blad. Grodan är militärgrön, rund och har en tydlig mörk fläck bakom ögat.
1 av 3
Oxgrodan introducerades till Amerika från Asien. Foto: Dirk Scmeller
Närbild av när en forskare smetar ut svamp från en groda på en agarplatta för odling.
2 av 3
Forskarna har samlat in prover från huden på drabbade grodor, och undersökt svampens dna. Foto: Dirk Schmeller
En färgsprakande orange, svart och grön groda fotograferad framifrån. Det ser ut som om den står redo för ett lopp, med brett emellan frambenen.
3 av 3
Den orientaliska klockgrodan kom till Europa från Sydkorea. Den är ett populärt husdjur men används också inom traditionell kinesisk medicin. Foto: Dirk Schmeller

Grodsmittan kom med handel från Korea

Nu har forskare lyckats spåra ursprunget till den dödliga svampsjukdomen chytridiomykos. Smittan kommer ursprungligen från Korea.

Sjukdomen orsakas av en svamp som angriper grodornas hud. Eftersom huden är ett livsviktigt organ hos groddjur har chytridiomykos orsakat massdöd bland grodor och orsakat en kraftig global minskning av grodor och grodarter de senaste decennierna. 

Smittan kommer ursprungligen från Korea, och har spridits därifrån över världen via handel med amfibier.

Den slutsatsen drar ett internationellt forskarteam efter att ha undersökt arvsmassan i svampprover från nästan 180 drabbade grodor från olika delar av världen. Samtliga svampprover hade genetiska likheter men en koreansk stam, vilket pekar på att det är just i Korea smittan först uppstod.

Forskarna kunde också se att svampsmittan uppkom under tidigt nittonhundratal, då också den globala handeln med amfibier kraftigt ökade. Handel med grodor sker bland annat för att de är uppskattade husdjur, men också för att de används i mat eller i traditionell kinesisk medicin. 

Referens: Simon J. O'Hanlon et al, 2018. Recent Asian origin of chytrid fungi causing global amphibian declines. Science. Doi: 10.1126/science.aar1965.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista