Porträtt på Charlotte Abney Salomon.
Foto: Mats Carlsson-Lénart

Historiker: Svenska kemister stod bakom upptäckten av grundämnen

2:06 min

Det var kemister knutna till de svenska gruvorna, snarare än forskare vid universiteten, som mellan 1750 och 1830 upptäckte mer än 20 nya grundämnen i Sverige. Det visar ny forskning av historikern Charlotte Abney Salomon vid Yaleuniversitetet i USA.

Hör mer om amerikanska forskare som är intresserade av Sverige och Skandinavien i Vetandets värld.

Det var när Charlotte Abney Salomon arbetade som kemilärare i USA som hon slogs av hur många grundämnen som upptäckts i Sverige.

Nu doktorerar hon i ämnet vid Yale och fokuserar inte minst på de svenska gruvornas betydelse för upptäckterna av många grundämnen.

Vid gruvan i Los i Hälsingland isolerades exempelvis kobolt och nickel på 1700--talet och i Ytterby gruva på Resarö i närheten av Vaxholm upptäcktes totalt nio nya grundämnen på samma plats.

– Det var tack vare Sveriges långa dominans i gruvindustrin som de hade en så pass produktiv period under sent 1700--tal. 
 
Och det var kemister som Axel Fredrik Cronstedt och Georg Brandt som i de ofta lite avlägset belägna svenska gruvorna svarade för en stor del av den svenska kemiska forskningen på 1700– och 1800--talet.

Arbetet utfördes också i gruvmyndigheten Bergskollegiums labb i Stockholm. Det var först senare som de svenska universiteten började forska kring grundämnen, menar Charlotte Abney Salomon.

– Forskningen överfördes till universiteten, men kom ursprungligen till i gruvorna innan universiteten ens genomförde denna typ av forskning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista