termometer
Det är stor skillnad på 1,5 och 2 graders temperaturhöjning när det gäller påverkan på djur och växter. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så påverkas djur och växter av temperaturhöjning

2:23 min

Om vi klarar att hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader innebär det en radikal skillnad för livet på jorden jämfört med om det skulle bli ännu varmare. Det visar en stor studie av mer än 100 000 arter av växter, insekter och ryggradsdjur.

Hör mer om hur arter påverkas av klimatförändringen i Vetandets värld.

En temperaturökning på två grader skulle göra att dubbelt så många djur – och växtarter får kraftigt begränsat livsutrymme och därmed riskera att bli hemlösa.

Och när temperaturen ökar så påverkas växter och djur på olika sätt, så att de ekosystem vi har idag blir svåra att leva i, säger Jeff Price, en av forskarna bakom studien.

– Platser som är klimatmässigt anpassade för djur behöver inte vara det för växter.

Han menar att växter och djur påverkas av uppvärmningen på olika sätt. Och allra mest påverkas insekterna. Arterna glider rent geografiskt isär och maten försvinner alltså.

Bilden bygger på en jättelik modell som har gjorts vid klimtatforskningscentret vid universitetet i Norwich i England, av hur livsmiljön för över 115 000 olika växt– och djurarter ser ut, hur deras miljö påverkas av uppvärmningen och vilken förmåga de har att flytta till lämpliga områden.

För många arter krymper utrymmet så snabbt att de inte hänger med utan försvinner. Men hur mycket naturen förändras beror väldigt mycket på hur varmt det blir.

Om medeltemp ökar med 1,5 grader säger modellen att ungefär fem procent av växter och djur förlorar mer än halva sina nuvarande utbredningsområden.

Men redan vid två graders uppvärmning blir konsekvenserna betydligt allvarligare. Då blir det mer än dubbelt så många arter som tappar halva ytan av sina nuvarande livsmiljöer. En halv grad gör alltså stor skillnad för både växter, insekter och ryggradsdjur.

Hårdast drabbas tropiska områden och trakter som är varma redan idag. Våra nordliga breddgrader kan istället bli ett område dit många arter så att säga flyr från värmen, säger Erik Svensson biolog vid Lunds Universitet.

– Det kan till och med bli så att när det blir varmare här så får vi större populationstillväxt utav vissa arter, kanske skadedjur inom jordbruket och så vidare. Mycket tyder på det. Vi har tillexempel fått många nya insektsarter som ett resultat av högre temperaturer.

Referens: http://science.sciencemag.org/content/360/6390/791

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista