Flera byggkranar mot en blå himmel.
1 av 2
Bara sju procent av de boende i Gårda i Göteborg upplevde sig störda av buller. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Oväntat få ansåg sig störda av buller i Helena Hasslöfs och Mikael Ögrens studie.
2 av 2
Oväntat få ansåg sig störda av buller i Helena Hasslöfs och Mikael Ögrens studie. Foto: Susanne Bartels

Få störs av buller i bostadsmiljö – trots skadliga nivåer

Buller anses var den näst mest hälsopåverkande miljöstörningen. Trots det uppgav oväntat få boende i stadsdelen Gårda i Göteborg, där bullernivåerna ofta är högre än 55 decibel, att de störs.

Hör mer om buller i boendemiljö i Vetandets Värld.

Med stadstrafik och den tungt trafikerade Kungsbackaleden nära är bullernivåerna vid ytterfasaderna på bostadshusen i stadsdelen Gårda i centrala Göteborg ofta högre än 55 decibel – som är Världshälsoorganisationen WHO:s gränsvärde för att undvika allvarliga bullerstörningar. 

Men bara sju procent, mot förväntat en fjärdedel, av de boende i stadsdelen upplever sig störda av buller i sin boendemiljö. Det förvånande resultatet fick doktoranden Helena Hasslöf vid avdelningen Arbets– och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg i en enkätstudie.

– Man kan tänka sig att de som har valt att bo så centralt skulle kunna ha en högre acceptans för trafikbuller i sin boendemiljö för att man prioriterar den service som finns när man bor centralt, säger hon.
 
WHO klassar buller som den näst mest hälsopåverkande miljöstörningen i Västeuropa efter luftföroreningar. Buller ökar risken för sömnsvårigheter, tinnitus, högt blodtryck och hjärt– och kärlsjukdom.

Det är risker som bara kan mätas på befolkningsnivå, inte bland individer. Men forskaren och akustikern Mikael Ögren tycker att de senaste årens sänkta bullerkrav i Sverige, i takt med att allt fler vill bo centralt, är en utveckling i fel riktning.

– Jag förstår ju att man måste kompromissa och bygga bostäder även i stora städer. Men jag önskar att man jobbade hårdare på att få god miljö, snarare än att kapitulera i bullerfrågan. Det har man inte gjort till exempel för luftföroreningar, där man fortfarande har samma regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista