En guppy i närbild
Lurar en fara i närheten? Foto: lensflare.de/Flickr.

Fara förändrar guppyns hjärna

Hanguppys utvecklar större hjärnor om de utsätts för hot från en rovfisk, visar en studie från kanadensiska och holländska forskare.

Guppys är en vanlig akvariefisk och används också i en hel del forskning. Fisken är också spridd över stora delar av världen, och nu har forskarna använt den för att se hur olika miljöer, eller uppväxtförhållanden, påverkar hjärnan.

Forskarna har samlat in och studerat vilda guppys från två floder i Trinidad i Västindien - dels från en plats ovanför ett vattenfall där inga rovfiskar lever, dels från samma flod men nedanför vattenfallet där det finns gott om lurande faror.

De har också på labb utsatt unga uppfödda guppys för liknande test genom att låta dem se och känna doften av en rovfisk fem minuter om dagen. En kontrollgrupp fick se och känna doften av en annan fisk, men inte en rovfisk.

I båda situationerna visade det sig att hjärnorna blev mellan 17 och 21 procent större hos de hanar som regelbundet utsattes för fara. Det samma gällde dock inte honor.


Referens: Adam R. Reddon et al, 2018. Wild and laboratory exposure to cues of predation risk increases relative brain mass in male guppies. Functional ecology. DOI: 10.1111/1365-2435.13128

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista