Ett landskap på planeten mars med stenar och berg i bakgrunden.
Foto: NASA

Organiskt material upptäckt på Mars

1:15 min

Nu har man hittat bevis för organiskt material på Mars och dessutom gjort säkrare mätningar av gasen metan – två företeelser som skulle kunna tyda på att det finns eller har funnits liv.

I lerstenar som bevarats på Mars i tre miljarder år har forskare hittat spår av organiskt material. Fynden publiceras i en artikel i Science och i en parallell studie i samma tidskrift rapporterar man också mer långvariga och noggrannare mätningar av metan. 

Här på jorden bildas 80 till 90 procent av allt metan av olika livsformer, men gasen kan bildas på annat sätt, så ett helt säkert tecken på liv är inte förekomsten av gasen.

Detsamma gäller också för det organiska materialet. 

– Tyvärr finns flera processer som kan skapa organiska föreningar utan liv säger Anna Neubeck, forskare vid Uppsala universitet. 

I artiklarna har man inte kunnat säga om det organiska materialet eller metanet kommer från livsformer som antingen finns där nu, har funnits där tidigare, eller om det bara är kemi, säger hon. 


Referens: Christopher R. Webster et al, 2018. Background levels of methane in Mars' atmosphere show strong seasonal variations. Science. Doi: 10.1126/science.aaq0131

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista