Avgaser från bilar
Foto: Berit Roald/TT

Svårt att nå målet med en fossiloberoende fordonsflotta

1:36 min

Sverige har som mål att ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Men med den takt som utvecklingen går kan det bli mycket svårt att nå målet.

Hör mer i Vetandets Värld

Det behövs fler morötter och piskor för att nå målet, de styrmedel som finns idag räcker inte till. Det säger Frances Sprei, mobilitetsforskare vid Chalmers i Göteborg. 

– Jag tror att man behöver fler styrmedel om man ska nå 2030 målet. Bland annat behöver man se över om man ska höja koldioxidskatten på bränslet, säger hon. 

Till 2030 ska koldioxidutsläppen från de vägburna transporterna ha minskat med 70 procent jämfört med 2010 års nivå. Men som utvecklingen ser ut nu kommer vi alltså inte kunna nå det målet.

Under förra året minskade utsläppen med två procent, men för att nå målet måste utsläppen ner med åtta procent per år, enligt Trafikverket.

De tekniska lösningarna finns. Det handlar om att öka antalet elbilar, använda mer biodrivmedel, och att effektivisera och minska antalet transporter.

Trots målet med en fossilfri fordonsflotta är de flesta nya personbilar som säljs fossildrivna fordon. Motorerna har blivit mer energieffektiva, men det äts det upp av att många köper större fordon.

Regeringen försöker nu vända utvecklingen genom att införa ett styrmedel som fått namnet Bonus malus, som träder i kraft den 1:a juli i år. Det innebär att ju mer koldioxid ett fordon släpper ut, desto mer skatt måste ägaren betala.

Flera forskare Vetenskapsradion har varit i kontakt med menar att en högre koldioxidskatt på bränslet skulle vara ett bättre sätt att uppnå målet. 

– Man skulle nått samma mål genom att lägga på en rejäl skatt. Bonus Malus styrs bara av själva fordonet. Men hur du använder själva fordonet behöver man ha en annan uppsättning skatter för, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".