Riksbankschefen Prof. Florens Luoga har tagit sin master vid Lunds Universitet 1991 och Tanzanias president John Magufuli har disputerat vid Dar es Salaam University som SIDA stött i decennier liksom förre riksbankschefen Prof. Benno Ndulu.
1 av 5
Riksbankschefen Prof. Florens Luoga har tagit sin master vid Lunds Universitet 1991 och Tanzanias president John Magufuli har disputerat vid Dar es Salaam University som SIDA stött i decennier liksom förre riksbankschefen Prof. Benno Ndulu. Foto: ardenkitomaritz.blogspot.com
Inger Lundgren på svenska ambassaden i Dar es Salaam och SIDA
2 av 5
Flera ministrar i Tanzanias regering har studerat i Sverige säger Inger Lundgren på svenska ambassaden i Dar es Salaam och SIDA Foto: Johan Bergendorff / SR
Matti Tedre professor i datavetenskap vid Östra Finlands universitet anser att Sverige har en unik möjlighet vi inte använder eftersom flera tanzaniska ministrar disputerat i Sverige.
3 av 5
Matti Tedre professor i datavetenskap vid Östra Finlands universitet anser att Sverige har en unik möjlighet vi inte använder eftersom flera tanzaniska ministrar disputerat i Sverige. Foto: privat
Det är hög tid att svenska universitet och företag använder den här gyllene chansen till forskningssamarbeten och affärer anser David Nilsson på KTH som studerat det svenska forskningsbiståndet.
4 av 5
Det är hög tid att svenska universitet och företag använder den här gyllene chansen till forskningssamarbeten och affärer anser David Nilsson på KTH som studerat det svenska forskningsbiståndet. Foto: Johan Bergendorff / SR
Måns Fellesson fd forskare på Nordiska Afrikainstitutet
5 av 5
Måns Fellesson fd forskare på Nordiska Afrikainstitutet, numer UNHCR anser att Sverige skulle kunna nyttja 50 års biståndsinvesteringar i Tanzania bättre. Foto: Emelie Öberg /regeringskansliet

"Hög tid att svenska företag använder chansen till forskningssamarbeten"

1:54 min

I Tanzania sitter ett stort antal personer som doktorerat i Sverige i regeringen och andra topposter. Men denna unika möjlighet används inte av svenska universitet eller företag, hävdar flera forskare.

Hör mer om resultatet av 40 års svenskt forskningsbistånd till Tanzania i Vetandets Värld.

Inger Lundgren på svenska ambassaden i Dar es Salaam är ansvarig för det tanzaniska forskningsbiståndet. Enligt henne är det många av de drygt 200 Sida-finansierade doktoranderna i Tanzania som nått toppositioner i statsapparaten och på universiteten. 
 
Hennes bild bekräftas av statssekreteraren på hälsodepartementet doktor Mpoki Ulisubisya.
– Även de Sida/Sarec-betalda doktoranderna som inte har stannat kvar på universiteten har haft ett relativt stort samhällsinflytande, enligt Mpoki Ulisubisya.
 
Sverige har en unik position till inflytande i Tanzania som man skulle kunna nyttja, enligt Matti Tedre, professor i datavetenskap vid Östra Finlands universitet, som utvärderat det svenska forskningsbiståndet.
– Det här är en resurs som svensk industri också skulle kunna använda, menar Matti Tedre.

Det är hög tid att svenska universitet och företag använder den gyllene chansen till forskningssamarbeten och affärer, anser David Nilsson på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som studerat det svenska forskningsbiståndet.

– Vi måste också förstå att använda det här, vi måste "casha in", säger han.
 
Forskaren Måns Fellesson som undersökt hur det gått för de svenskfinansierade doktoranderna i Tanzania håller med.
– Här finns det en resurs som man har investerat i under 50 år från svenskt håll.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista