Ett hungrigt barn äter köttbullar och makaroner med sked.
Nu har amerikanska psykologer tagit reda på vad ilskan som ofta uppstår när du är hungrig beror på. Foto: Claudio Bresciani/TT

Därför blir du på dåligt humör när du är hungrig

1:34 min

Blir du sur och tvär när du är hungrig? Nu har amerikanska psykologer sett vad ilskan beror på och vad den styrs utav. En sak som avgör verkar vara hur medveten man är om sina känslor.

Innan ett av flera experiment lät man 200 universitetsstudenter antingen fasta eller äta. Några fick dessutom göra en övning som gick ut på att fokusera på sina känslor.

Sen fick samtliga studenter genomföra en långdragen skrivuppgift på en dator som kraschade precis innan studenten kunde skicka in den.

Studenterna som var hungriga blev mer arga, uppjagade och irriterade än de mätta – om de inte innan kraschen hade fått fokusera just på sina känslor. Då upplevdes datorkraschen inte så dramatisk.

Att bli arg och utåtagerande när man är hungrig är inget ovanligt problem.

Faktum är att ordet "hangry", en blandning av engelskans ord hungrig och arg, antogs som ett eget ord i Oxford dictionary nyligen.

När vi efterfrågade ett svenskt ord för "hangry", fick vi in flera bra förslag.

"Hungriterad" förslår till exempel Maria Danielsson. "Harg" tycker Christina Karlsson, och Ulf Söderbäck anser att "Svult-ilsk" är ett passande ord.

"Matarg" tycker Gunilla Sander beskriver känslan bäst på svenska.

Referens: Jennifer MacCormack och Kristen Lindquist, 2018. Feeling hangry? When hunger is conceptualized as emotion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista