Mångalen upptäckt runt Jupiter

1:56 min

Flera sedan tidigare okända månar har hittats runt planeten Jupiter. En av dem beter sig mycket udda.

Det är amerikanska astronomer från Carneige Institution for Science som rapporterar om att de hittat tolv nya månar, även om två av dem presenterades redan förra året.

Framför allt är det en av månarna som gör upptäckten intressant, säger Gabriella Stenberg Wieser från Institutet för rymdfysik i Kiruna.

– En av dem beter sig väldigt konstigt. Det tyckte jag var det roliga med den här upptäckten. Det är en udda figur som inte beter sig som det man har sett förut. 

Att Jupiters månar kan kretsa åt antingen det ena eller det andra hållet runt planeten är känt sedan tidigare. Så att den udda månen går i motsatt riktning mot flera av de andra månarna är inte något konstigt.

Men det underliga är att den går kors och tvärs genom flera av de andra månarnas banor.

– Det är ett instabilt läge. Det borde förr eller senare leda till en kollision.

Gabriella Stenberg Wieser har inte själv någon teori om hur den här månen har fått en så ovanlig bana. Det får experter på månbildning klura vidare på säger hon.

Men själv är hon inblandad i projektet JUICE där en rymdsond ska skickas iväg år 2022 för att studera miljön på och kring några av Jupiters större månar. Och i och med upptäckten av de nya månarna kan det hända att projektet får nya idéer till vetenskapliga mätningar i samband med sitt uppdrag.

– Det anpassas efter de upptäckter man gör. Man kanske kommer på att någonting är extra intressant att studera, och då kanske man lägger in en extra mätsekvens för att titta just på det.

Med de här nyupptäckta månarna har Jupiter nu 79 kända månar. Det är rekord av alla planeter i solsystemet.